Artikel från Aftonbladet.se

50-öringens dagar är räknade. Och nu står innehållet i din plånbok inför en rejäl makeover.
Bland annat kan Selma få en rundare ersättare. Svenska sedlar och mynt har sett likadant ut under relativt lång tid. Nu kan det bli stora ändringar. I mars 2008 beslutade Riksbanken att se över sedel- och myntserien. I projektet ska man se över valörer, format och säkerhetsdetaljer. Alla befintliga sedlar ska förnyas i utseende.

Nya förslag för nästa vecka

Ett förslag från november 2008, om att avskaffa 50-öringen, godkändes senare av regeringen. Nu är en ny rapport på gång. Den innehåller nya förslag på ändringar som ska läggas fram vid riksbanksfullmäktiges möte den 17 mars. Två förslag kommer att presenteras, skriver GP:

• tjugokronorssedeln, som anses ha för dålig kvalitet, ersätts med ett mynt

• två nya valörer införs: en tvåkrona och en tvåhundrakronorssedel.

Leif Jacobsson, handläggare på Riksbanken, säger till GP att det skulle innebära lättare transporter och enklare och billigare hantering.
– Inför man en tvåkrona får man färre enkronor. Med tvåhundralappen får vi färre hundralappar. Vi behöver få ner antalet, säger han till Göterborg-Posten.

Vill ha kvar Selma

En som vill rädda "Selma" är Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk handel, där man är kritisk mot att tjugosedeln ersätts med mynt.
– Mynten är ju tunga och jobbiga att hantera så vi är motståndare till det. Vi har sagt att det ställer till mer än det gör nytta. Det kräver anpassningar vilket innebär stora kostnader, säger han til GP. Hans förslag är att göra tjugokronorssedlar i plast så att de står emot slitage. Beslut om valörer fattas i riksdagen.

Dessa personer kunde man rösta på, alltså vem som skulle synas på kronan :) Alltså, Selma ska bytas ut ;)


Kommentarer
Postat av: frida

hihih, aldrig. vem skulle ha ett hål i väggen. lixom onödigt ! ;D hahah <33

2010-03-10 @ 22:43:15
URL: http://fridiisd.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback